Podoposturale therapie

Tijdens uw bezoek aan ons centrum neemt de registerpodoloog de tijd voor een uitgebreid podologisch onderzoek. Concreet bestaat het onderzoek uit de volgende onderdelen.

Anamnese: uw dagelijkse activiteiten (sport, hobby’s, beroep), uw klachten, de voorgeschiedenis en het verloop van de klachten worden doorgesproken.
Ganganalyse: uw loop patroon wordt geanalyseerd, is de hiellanding juist, knikken de voeten naar binnen, staan de knieën niet teveel naar buiten.
Houdings- en functie-onderzoek: uw houding en de mobiliteit, kracht van de voet wordt bekeken.

Tevens vindt er een voet- en schoeninspectie plaats.

De registerpodoloog herkent en behandelt voetgerelateerde aandoeningen in het houding- en bewegingsapparaat. Patiënten met voet- en houdingsklachten van algemene aard en in verband met reuma, diabetes mellitus en perifere neuropathie behoren tot de doelgroep van de registerpodoloog. Wij werken samen met andere disciplines in de zorg vanuit een multidisciplinaire benadering, en stellen daarbij de patiënt centraal.

Aan welke mogelijke klachten kunt u o.a. denken:
– Teveel spierspanningen, krampen
– Blokkades in nek of rug
– Hernia’s
– Diverse zenuwpijnen
– Migraine of andere hoofdpijnen
– RSI/Tenniselleboog
– Slijmbeurs
– Artrose en andere slijtage’s

Onderzoek en behandeling

De podoposturaal therapeut begint de behandeling met een vraaggesprek.
Hij/zij wil meer weten over de voorgeschiedenis van uw klachten en gaat na wanneer deze optreden.
De therapeut doet een onderzoek van nek, wervelkolom, bekken, benen en voeten, waarbij onderlinge verschillen of scheefstand van het lichaam nauwkeurig worden bekeken.
De therapeut zal tevens kijken naar hoe u staat en loopt. 

Na het onderzoek probeert de podoposturaal therapeut uw houding te veranderen door dunne stukjes kurk onder uw voeten te plaatsen.
Deze kurkelementjes geven aan spiergroepen een impuls om harder te gaan werken of juist iets minder hard te gaan werken waardoor de stand van uw lichaam verandert.
Om dit effect blijvend te maken, worden deze stukjes kurk tussen twee dunne leren zolen geplakt. Dit inlegzooltje gaat u dan dragen in uw schoenen. 

Uw lichaam heeft enige tijd nodig om zich aan deze zolen aan te passen.
Na vier tot zes weken komt u terug voor controle, dan wordt uw houding opnieuw beoordeeld. (In principe hebben de zolen een tijdelijk karakter)